Tot ce trebuie să știi despre cupele menstruale

Cel mai probabil, știi cum arată. Cu aspect mic și moale, de obicei de culoare roz și violet, cupele menstruale sunt un schimbător de jocuri atunci când vine vorba de menstruație. Dacă dorești să încerci cupele menstruale, dar ai nevoie de mai multe informații, continuă să citești pentru a afla tot ce trebuie să știi.

~~~~~~~~~~~
Ce reprezintă cupa menstruală și cum funcționează?
~~~~~~~~~~~

Cupa menstruală, așa cum sugerează și numele, este un element de igienă. Formele și culorile cupelor menstruale variază de obicei ușor de la marcă la marcă, dar de obicei sunt fabricate din silicon și sunt cam de dimensiunea palmei. 

După cum ați fi putut ghici, esența cupelor menstruale este colectarea sângelui în timpul menstruației. După instalarea cupei, colectează în sine tot sângele care vine pe parcurs. Tehnologia de aspirație extrem de eficientă garantează o prevenire maximă a scurgerilor, astfel încât putem spune adio anxietății și paranoiei în acest sens.

~~~~~~~~~~~
De ce să folosești cupa menstruală?
~~~~~~~~~~~

Există mai multe motive pentru care o cupă menstruală poate fi mai confortabilă decât alternativele cunoscute, cum ar fi tampoane și absorbante. 

În primul rând, dacă menstruația dvs. este moderată, atunci cupa nu trebuie golită sau înlocuită la fel de regulat ca tampoanele sau absorbantele.

Spre deosebire de tampoane, care pot fi utilizate până la patru ore pentru a evita riscul de a contracta sindromul de șoc toxic (o infecție rară, dar care pune viața în pericol), cupa menstruală poate fi utilizată toată ziua (12 ore, mai exact). Și asta nu înseamnă doar că nu trebuie să verificați în permanență timpul, ci vă permite să utilizați accesoriul în timp ce dormiți. (Desigur, dacă aveți o zi grea, poate fi necesar să o goliți mai des, însă nu vă expuneți riscului de infecții grave dacă o lăsați să acționeze încă o oră sau două.)


Folosirea unei cupe menstruale se favorizează și prin economii semnificative. În 2019, Intima a efectuat un sondaj de 2.000 de persoane care a constatat că, în medie, oamenii cheltuiesc 19,54 USD pe lună pe articole de igienă, ceea ce se ridică la 2.344,88 USD pe parcursul a 10 ani - durata de valabilitate medie a unei cupe menstruale. Cupele menstruale variază de la 35 $ la 50 $. Chiar dacă schimbați cupa la fiecare doi ani, economiile sunt încă semnificative.

Un alt motiv important pentru care oamenii trec la cupe menstruale, precum și la produse cum ar fi lenjeria de corp menstruală și absorbantele din bumbac, este acela de a reduce deșeurile. Pe măsură ce lumea ține cont de cerințele de atenuare a schimbărilor climatice, tot mai mulți consumatori optează pentru stiluri de viață durabile. Și având în vedere că în fiecare lună se utilizează un număr mare de tampoane și absorbante, care ajung în depozitele de deșeuri și în oceane, înlocuirea acestora cu alternative reutilizabile va afecta în mod semnificativ calitatea mediului. 


Și, în cele din urmă, ultimul punct în dezbaterea dintre tampon și cupa menstruală este că cupele fără substanțe chimice fabricate din silicon de calitate medicală prezintă un risc mult mai mic pentru sănătatea vaginală. Deși acesta este un subiect fierbinte, majoritatea medicilor sunt de acord că există riscuri asociate cu utilizarea tampoanelor, mai ales că acestea pot promova creșterea bacteriilor și pot priva vaginul de lichidele naturale, ceea ce poate duce la dezechilibru al pH-ului. 

~~~~~~~~~~~
Cum să alegi cupa menstruală?
~~~~~~~~~~~

În funcție de marca la care te uiți, există de obicei două mărimi de cupe tradiționale. Una are 41 mm în diametru și este cel mai potrivit pentru perioadele ușoare până la moderate, în timp ce celălalt are 46 mm în diametru și este special formulat pentru cei care suferă sângerări mai dificile, au născut sau au peste 30 de ani, deoarece pereții vaginali devin mai puțin elastici odată cu înaintarea în vârstă. 

Alți factori, cum ar fi localizarea colului uterin și a vezicii urinare, pot face, de asemenea, o diferență, așa că asigurați-vă că verificați ghidul de dimensionare al mărcii înainte de a face o achiziție.

~~~~~~~~~~~
Cum folosim cupa menstruală?
~~~~~~~~~~~

Pentru facilitarea procesului de inserare a cupei menstruale în vagin se recomandă umezirea prealabilă a cupei cu apă sau lubrifiant natural pe bază de apă. Umezirea nu este obligatorie, fiind posibilă, de asemenea, o inserare ușoară chiar și în lipsa acesteia. 

Cupa menstruală se inserează cât mai jos în vagin, încât să nu jeneze și să nu fie simțită în interior. 

Nu se poziționează imediat sub cervix, însă este foarte posibil ca în timpul mișcării cupa menstruală să alunece și să direcționeze spre cervix. Nu este o problemă, aceasta doar se adaptează structurii vaginului. 

Instrucție de inserare: 

1. Spălați-vă bine pe mâini și curățați bine cupa înainte de utilizare;
2. Găsește poziția confortabilă (imaginea 1).
3. Pliază fie pe jumătate, în formă de C (vezi imaginea nr 2), fie apasă pe marginea cupei către interior (vezi imaginea nr 3);
4. Desparte labiile, găsește intrarea vaginului și ghidează cupa menstruală pliată în sus, țintind spre peretele vaginal posterior;
5. Verifică dacă s-a deschis complet, rotind ușor cupa cu ajutorul a două degete.

După introducere, ar trebui să simțiți o ușoară mișcare de batere a deschiderii cupei și aderența marginilor acesteia la pereții vaginului. Vă rugăm să rețineți că scurgerile sunt posibile, dacă cupa este instalată incorect, deci nu vă fie teamă să scoateți și puneți cupa menstruală înapoi de mai multe ori, dacă este necesar.

Când purtați o cupă, acesta nu ar trebui să fie simțită. În cazul depistării unui disconfort și apariția unor dureri, încercați să schimbați tehnica de inserare, și desigur consultați un medic specialist. 

~~~~~~~~~~~
Cum se scoate cupa menstruală?
~~~~~~~~~~~

După cum menționat, se recomandă scoaterea cupei menstruale la fiecare 4-6 ore în caz de flux menstrual foarte abundent, după 8-10 ore în caz de flux abundent sau chiar după 10-12 ore în caz de flux menstrual normal. După primele utilizări vei ști exact cât fluid menstrual pierzi în fiecare zi de menstruație, astfel încât vei putea stabili propriul interval de golire a cupei.
Când folosești pentru prima dată cupa menstruală ți se poate părea dificilă utilizarea ei. Aceasta se întâmplă de obicei din cauză că nu ești obișnuită cu un astfel de produs și, în plus, poți avea mușchii încordați, care îngreunează inserarea și scoaterea cupei. Dacă cumva te găsești în această situație, urmărește să te relaxezi cât mai mult pentru ca scoaterea cupei menstruale din vagin să fie foarte ușoară.

Instrucție pentru scoaterea cupei: 

1. Spală-te bine pe mâini înainte de procedură;
2. Găsește o poziție confortabilă, eventual aceeași pe care ai adoptat-o și pentru inserarea cupei menstruale;
3. Prinde cu două degete piciorușul cupei (în funcție de modelul de cupă pe care îl ai) și baza acesteia și începe să tragi ușor în jos cu mișcări stânga-dreapta pentru a păstra în interiorul cupei tot fluidul menstrual.

~~~~~~~~~~~
Cum se îngrijește cupa menstruală?
~~~~~~~~~~~

Curățarea și îngrijirea corespunzătoare a cupei menstruale va determina prelungirea vieții acesteia, bucurându-te astfel de ea cât mai mulți ani. Iată câteva recomandări utile:

- Cupa menstruală se curăță regulat cu apă și săpun delicat, inodor;
- Asigură-te că sunt înlăturate orice reziduuri de săpun. Acestea pot cauza iritații ale vaginului;
- Folosiți o perie moale pentru a curăța marginile;
- Fiecare cupă are câteva găuri chiar sub margine care ajută la devidarea cupei de pereții vaginali. Găurile trebuie să rămână desfundate. Dacă este necesar poți folosi un ac;
- Curățați foarte minuțios cupa între utilizări și sterilizați-o odată per ciclu. Există câteva modalități pentru sterilizarea cupei menstruale: fierberea 3-5 minute, folosirea unei soluții sau tablete de sterilizare;
- Atunci când trebuie să golești cupa menstruală în băi publice se recomandă să fii pregătită cu hârtie igienică sau șervețele intime fără miros. De asemenea, poți folosi un săpun special conceput pentru curățarea cupei menstruale și pentru igiena intimă feminină sau chiar o soluție de igienizare și dezinfectare produse intime. Ideal este să ai încă o cupă menstruală la tine pentru un confort sporit.

Pe măsură ce cererea acestor produse crește, mai multe mărci au lansat sterilizatoare de înaltă tehnologie, care vor asigura cupei dvs. îngrijirea corespunzătoare.

Deși putem fi inspirați să vorbim despre beneficiile cupelor menstruale, este important să ne amintim că nu există o abordare unică pentru toată menstruația. Cu toții suntem diferiți, toate corpurile noastre sunt diferite și ceea ce funcționează și este confortabil pentru noi s-ar putea să nu fie neapărat potrivit pentru dvs. 

Cupa menstruală poate să nu fie ceai mai bună opțiune pentru întreaga populație menstruală a planetei, dar cu siguranță merită să încercați să vedeți dacă este potrivită pentru dvs.

Sursa: https://vogue.ua/

Logare

Recuperare parolă

Revenim cu un apel!