Cosmetic fasting: ce este și de ce avem nevoie de el cel puțin uneori

Nu cu mult timp în urmă, ritualul zilnic în mai multe etape era considerat axioma unei bune îngrijiri. Îndepărtarea machiajului de pe ochi și buze cu produse speciale. Curățarea pielii în doi pași, eliberând tenul de resturile cosmetice, toxine și impurități. Tonifiere, și, aplicarea unui produs exfoliant. Deasupra esență, apoi un ser sau fiole. Să faci exerciții de #selfcare (ai nevoie de o mască din țesătură), să ai grijă de pielea din jurul ochilor (aici ai nevoie de o cremă specială). Să hidratezi pielea cu o cremă, gel sau ulei pentru față, și niciodată, să nu neglijești niciodată protecția solară. Să fim sinceri, un astfel de program zilnic atât de extins - este realitatea multora dintre noi. Acest lucru este influențat de ritualurile de îngrijire coreene care au sărbătorit un boom în urmă cu zece ani (boom-ul a trecut, dar obiceiurile au rămas). S-ar părea că, în prezența gadgeturilor iluminate cu LED-uri, a aparatelor pentru masaj de înaltă tehnologie și o varietate uriașă de produse cosmetice, reflexia în oglindă ar trebui să devină mai strălucitoare și mai “wow” decât insta masks. Însă, iată aici survine întrebarea: oare cu adevărat „mai mult” înseamnă „mai bun” în îngrijirea pielii?

Interesant este faptul că la moment, la fel de rapid se dezvoltă două tendințe: primul - consumul conștient, al doilea - dorința de a poseda cei mai nou și mai “la modă”. În mod paradoxal, aceste două tendințe se transformă în a treia: atunci când un set foarte laconic de produse prezintă fotografiile elegante ale rafturilor cu produse cosmetice. (caută pe Instagram după hashtagul #vanities). A apărut chiar și un nou termen skinimalists - persoană care se descurcă cu minimul de îngrijire. Cineva stăpânește această abordare redefinind obiceiurile consumatorilor și simplificând un sistem complex. Unii aderă la mișcarea no-buy beauty, care încurajează abandonarea produselor cosmetice neesențiale și se abțin de la a cumpăra produse noi pentru o vreme. Alții pariază pe skin-care - excluderea produselor inutile din rutina zilnică - și pentru a nu sacrifica rezultatul, se folosește nu o serie de remedii, ci produse multitasking.

Oricare ar fi abordarea minimalistă, a început să dea roade. Conform statisticilor Mintel Group pentru august 2019, 28% dintre femeile britanice și-au redus produsele de îngrijire zilnică; 54% dintre milenii de 20 și 29 de ani spun că vor să-și simplifice ritualurile și mai mult. Încet, dar sigur, ideea de a reveni la abordarea „curăță, hidratează, protejează” a încetat să pară nebună și sălbatică. Iar, când pandemia a închis pe toată lumea în casele lor, schimbând percepția multor lucruri și schimbând prioritățile, unii chiar au început să se întrebe dacă ideea de a lua o pauză de la utilizarea produselor beauty și a trece la postul cosmetic a fost atât de revoltătoare.

~~~~~~~~~~~
Skin fasting pentru începători
~~~~~~~~~~~

În 2011, brandul japonez Mirai Clinical a introdus termenul skin fasting sau post cosmetic. O astfel de beauty dietă, implică o pauză de la îngrijirea zilnică pentru o vreme - și, deși nu există o bază științifică pentru aceasta, teoria spune că postul cosmetic oferă pielii posibilitatea de a-și reveni și întineri singură, fără să se bazeze pe produsele de îngrijire. Beneficiile nu se termină aici: fără produse cosmetice, se presupune că pielea își poate normaliza și regla bariera naturală de protecție (se crede că este slăbită prin utilizarea excesivă a produselor cosmetice) până la repornirea completă. Dar teoria și practica sunt lucruri diferite.

Este foarte important de înțeles: fasting poate fi diferit. În general, vorbim despre o întrerupere a utilizării produselor cosmetice, dar aceasta poate fi fie o pauză în raport cu un anumit produs, fie o respingere completă a tuturor produselor. Și aceasta nu este cea mai radicală opțiune: cu postul complex, nu se aplică absolut nimic pe piele, însă să nu uităm - pielea noastră este vie, funcționează și produce sebum. În aer liber - rezistă impurităților și luminii UV. Având atât de multe sarcini, să o expui postului complet - este cel puțin irațional.

 

Credința fanilor skin fasting se bazează în esență pe două mituri. Primul este că pielea pare să se obișnuiască cu produsele de îngrijire, în urma cărora nu mai funcționează. Desigur, acest lucru nu este adevărat. Pielea mereu se reînnoiește, și acum nu poate fi la fel cum a fost de exemplu o lună în urmă. Ea se apără constant și se recuperează, în timp ce face față tuturor circumstanțelor externe. Și, desigur, reacționează la produsele de îngrijire: poți folosi aceeași cremă de față și cel puțin zece ani, cu condiția că satisface nevoile actuale ale pielii. 

Al doilea mit este și mai interesant: oamenii cred că pielea este responsabilă de detoxifiere. Aceasta este o concepție total greșită: organismul elimină toxinele prin rinichi și ficat. Prin urmare, a oferi pielii tale o pauză pentru detoxifiere este inutil. 

Deși nu are sens să vă eliminați complet rutina zilnică de îngrijire a pielii, luarea unei pauze de la anumite produse poate avea rezultate. Sortimentul pe piață acum este atât de variat încât oamenii devin cu adevărat excesivi dependenți. Brandurile ademenesc: retinol, acizi vitamine. Drept urmare, consumatorul este tentat - în final aplică prea mulți agenți activi, irită pielea, provoacă inflamații. Așadar, ideea postului cosmetic apare adesea atunci când oamenii merg la extreme urmate de altele noi: nu faceți nimic sau faceți mult mai puțin. Dăunează astfel de extreme pielii? Defapt, nu. Dacă ai exagerat cu produsele de îngrijire (ai provocat deshidratare, roșeață și exfoliere), atunci este timpul să faci o pauză. 

Este important să nu renunțați la curățarea delicată, hidratarea și protecția solară în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Și dacă practicați abstinența, atunci de la produse cu substanțe active - de exemplu, cu acid salicilic, care curăță perfect porii sau retinoizii, care previn îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor. În îngrijire, este foarte important să ascultați sfaturile unui cosmetolog și simțurile personale, iar introducerea substanțelor active se face treptat. 

Între post și sațietate, cea mai bună alegere - îngrijirea pielii, menținând echilibrul său. Odată găsit echilibrul, nu mai este nevoie să încercați să înșelați un sistem dovedit, să căutați favoriți în lateral sau să schimbați constant tactica. Pacea și dragostea pot fi ciudate, nebune, sălbatice, dar poveștile în care atenția și grija domnesc, au totuși un final fericit.

 

Sursa: https://vogue.ua/

Logare

Recuperare parolă

Revenim cu un apel!