Depozitare responsabilă: despre termenul de valabilitate a produselor cosmetice

De obicei, producătorul atribuie două date de expirare - pentru produsele sigilate în ambalajele originale nedeschise și pentru produse deja deschis. În primul caz, se determină după data producției (numărând timpul necesar din aceasta), în al doilea caz, prin marcare specială, cel mai adesea aceasta reprezintă o pictogramă de borcan deschis și un număr care indică numărul de luni în care produsul poate fi utilizat.

După expirarea acestor perioade, producătorul nu mai garantează păstrarea proprietăților de calitate ale produselor sale. Desigur, începerea perioadei și procesului de îmbătrânire, afectează aspectul cosmeticelor - crema exfoliază și schimbă mirosul, rimelul se usucă, oja se îngroașă și așa mai departe. Cu siguranță, la dorința individuală, ați putea utiliza în continuare aceste produse. O altă întrebare este că nu este necesar, deoarece consecințele pot fi foarte inocente (ușoară iritare) sau pot fi foarte grave (exacerbarea bolilor cronice ale pielii și chiar șoc anafilactic). 

Ce influențează termenul de valabilitate a produselor? 

Să începem cu definiția: termenul de valabilitate reprezintă perioada în care, conform cercetărilor producătorilor, remediul cosmetic rămâne constant: își păstrează microflora, nu se stratifică și rămân în stare stabilă. În același timp, durata de valabilitate a produselor din aceeași categorie, poate fi diferită, în funcție de brand, fiind influențată de ingredientele speciale și individuale, care au o importanță majoră. Să aruncăm o privire la cele mai populare ingrediente și efectul lor asupra termenului de valabilitate al produselor cosmetice.


~~~~~~~~~~~
APĂ
~~~~~~~~~~~

Unul dintre cele mai populare ingrediente, de care depinde în mare măsură termenul de valabilitate. Problema este că mediul umed creează cele mai favorabile condiții pentru dezvoltarea bacteriilor. Astfel, produsele lichide au cea mai scurtă perioadă de valabilitate dar o utilizare sigură.


~~~~~~~~~~~
RETINOL, VITAMINA C
~~~~~~~~~~~


Reprezintă o categorie de ingrediente active, care nu trebuie să intre în contact cu aerul, deoarece sunt oxidate de oxigen și distruse.  


~~~~~~~~~~~
INGREDIENTE ORGANICE
~~~~~~~~~~~


Uleiurile, extractele de plante și alte componente naturale la fel nu rezistă testului timpului - remediile cu astfel de compoziții, se recomandă de utilizat “proaspete”, termenul de valabilitate fiind mai scurt. 


~~~~~~~~~~~
CEARĂ
~~~~~~~~~~~


Sunt destul de rezistente la influențele externe. Produsele cu o astfel de componentă, de obicei, au un termen de valabilitate mai îndelungat, însă fiți atenți la schimbările de textură și miros- dacă devine rânced, renunțați la utilizarea acestora.


Cum verificăm termenul de valabilitate după BATCH sau BARCODE? 

În primul rând, pe ambalaj găsiți un BATCH CODE - un cod special, format dintr-o combinație de litere și cifre, care include, codul lotului de mărfuri și informații despre data de expirare. O problemă ar fi faptul că, fiecare marcă are propriul său sistem de codificare, iar acesta nu este disponibil publicului. Acest lucru, însă nu a împiedicat cercetătorii curioși ale industriei beauty să creeze baze de date cu BATCH CODE-uri pe baza informațiilor obținute de la consultanții din magazine și de la reprezentanții mărcilor. Aceste informații nu sunt întotdeauna exacte, dar printre cele mai cunoscute și populare services sunt CheckFresh, Makeup-Review, DateCalculator.

În ceea ce privește codurile de bare (BARCODE), acestea, contrar părerii standarde, nu pot ajuta la determinarea datei de expirare. Aici, unele date sunt criptate, cum ar fi țara de producere, precum și compania care a lansat produsul, dar nimic mai mult.


Determinăm termenul de valabilitate până la deschiderea ambalajului

Termenul de expirare a remediilor este necesar de verificat încă din magazine, din motiv că, adesea comercianții cu amănuntul oferă reduceri mari pentru acele bunuri a căror perioadă de valabilitate se încheie. Mulți nu se gândesc la asta și cumpără produse cosmetice la un preț scăzut, deși după puțin timp nu va fi posibil să folosiți aceste produse - desigur, dacă doriți să vă mențineți pielea sănătoasă. Căutați pe ambalaj o indicație directă a datei de expirare sau a datei de producție și, dacă aceste date nu sunt disponibile, va trebui să lucrați la decodarea barcode-ului.


Termenul de valabilitate după deschiderea ambalajului

Inscripțiile separate de pe ambalajul produselor beauty indică timpul de durabilitate după deschiderea ambalajului. Perioada permisă de utilizare nu coincide adesea cu data de expirare, din motiv că, odată cu deschiderea ambalajului, la contactul cu oxigenul, începe procesul de oxidare, care în timp duce la inutilitatea produsului. Aici nu este necesară o decriptare specială: pictograma care descrie un borcan cu capac deschis vă va spune despre condițiile de utilizare. 6M, 12M, 18M - indică lunile de valabilitate.

Termenul de valabilitate a cosmeticelor decorative


- Rimel: reprezintă un produs care necesită o înlocuire odată la 6 luni, însă este recomandată achiziționarea unui produs nou deja după 3.

- Concealer, luciu de buze, fard lichid de ochi: toate aceste categorii de produse au un termen de valabilitate nu mai mult de 6 luni

- Fond de ten: un produs a cărui durată de valabilitate variază în funcție de textură: de la 6 la 12 luni. De asemenea, există formule dense și persistente cu o durabilitate de 1,5 ani. Însă totuși este recomandată utilizarea cât mai rapidă pentru a evita consumarea unui remediu învechit.

- Ruj clasic: are un termen de valabilitate de aproximativ 1,5 ani.

- Pudră, blush, bronzer, highlighter, farduri - când vine vorba despre texturi uscate, termenul de valabilitate este de aproximativ 2-3 ani. Cu toate acestea, fiecare produs are anumite nuances.

- Creioane de ochi: sunt produse aproape “nelimitate”, având o durabilitate mai mare decât texturile uscate. 

Alte produse: 

- Creme și loțiuni pentru corp:
cel puțin 12 luni (remediile parfumate sunt deosebit de rezistente datorită conținutului lor alcoolic).

- Creme de față: compozițiile în borcane de la 3 până la 6 luni: ambalajele cu dozator - până la 3 ani.

- Produse pentru păr: șampoane, balsamuri și produse de styling - până la 12 luni; spray-uri pentru păr - 3 ani. 

- Lacuri de unghii: 12 luni.  

- Parfumuri: 12-36 luni.

- Pensule: produs durabil. Cu toate acestea, secretul longevității constă în îngrijirea adecvată a pensulei. E simplu: se spală la fiecare 2 săptămâni cu un șampon ușor special și apoi se usucă la temperatura camerei.

Pot fi utilizate produsele cosmetice expirate? 

O interdicție completă, desigur, este imposibilă: mulți oameni folosesc astfel de produse cosmetice pe propriul risc și frică. Cu toate acestea, trebuie de înțeles, calitatea produselor expirate suferă în majoritatea cazurilor. Ingredientele active își pierd potența și formulele nu mai sunt eficiente. Dar aceasta este o parte a problemei: în unele cazuri, este posibil să nu fie benefice, ci chiar dăunătoare.  

Borcanele cu produse cosmetice devin un mediu de reproducere pentru microflora patogenă condiționată. A-l pune pe față este o alegere dubioasă, deoarece reacția este imprevizibilă - de la iritație la inflamație. Pentru a evita consecințele nedorite, este mai bine să scăpați la timp de produsele cosmetice expirate.

Nu uitați că pensulele pot deveni și o sursă de bacterii patogene. Prin urmare, este foarte important să le curățați în mod regulat. Apasă aici, pentru a vedea cum să faceți acest lucru!

Logare

Recuperare parolă

Revenim cu un apel!