Pielea „ de căpșuni”: combaterea și cauzele apariției

              În fiecare vară, milioane de femei încearcă să-și ascundă picioarele, deoarece pielea lor este acoperită cu pori întunecați. Termenul „picioare de căpșuni” este colocvial și descrie de obicei umflăturile mici în regiunea fiecărui folicul pilos. Această afecțiune poate face ca textura epidermei să devină aspră și neuniformă.
Acești pori, numiți și comedoane deschise, pot conține un amestec de bacterii, ulei și celule moarte ale pielii. Nu este o afecțiune deloc dăunătoarei, însă cauzează apariția unui aspect inestetic.  Forma acestor puncte este foarte asemănătoare cu semințele de pe coaja unei căpșuni, de unde a apărut și termenul informal „piele de căpșuni”.
Remedierea problemei la domiciliu poate funcționa, dar în majoritatea cazurilor, dermatologii recomandă epilarea cu laser ca fiind cea mai eficientă și singură soluție permanentă.

Motivul apariției

Deși aspectul este relativ constant, cauza patologiei poate varia de la o persoană la alta. Problema poate fi provocată de numeroase afecțiuni - pori dilatați, keratoză pilară, foliculită sau mici tăieturi după ras. Cel mai adesea, keratoza pililară este răspândită pe picioare și brațe, iar cea foliculară  provoacă uscarea excesivă a pielii, apariția umflăturilor și a petelor pigmentare. Aceasta de regulă, nu cauzează mâncărime sau arsuri. Și, deși poate fi inestetic, nu este considerată o boală, ci mai degrabă o modificare a stării normale a pielii. Unii dintre noi sunt mai predispuși la keratoză decât alții.  Foliculita este de obicei cauzată de bacterii sau de o infecție fungică.
Cazurile ușoare de foliculită se vindecă de obicei în câteva zile. Persoanele cu acnee sau dermatită sunt mai predispuse la această afecțiune. În unele cazuri, pot apărea tipuri patogene de foliculită din cauza factorilor externi.
 Principalele simptome ale „picioarelor de căpșuni” sunt: umflăturile mici roșiatice pe piele, porii întunecați, iritație după ras și puncte negre.
Deși prezența simptomelor enumerate mai sus nu indică o afecțiune medicală este important să consultați un medic cu experiență, pentru a exclude agravarea situației. De asemenea, nu uitați să vă clătiți picioarele cu apă caldă sau rece și folosiți o cremă hidratantă sau glicerină după exfoliere.
Puteți să aplicați un amestec format din două lingurițe de zahăr brun cu gel de aloe vera și câteva picături de suc de lămâie.
De ce apare cheratoza?
Potrivit dermatologilor, keratoza pilară este o afecțiune inofensivă cauzată de acumularea de cheratină în jurul foliculilor de păr.

Motivele acumulării:
 1. Factorul genetic;
 2. Excesul de vitamina A;
 3. Încălcarea procesului de exfoliere;
 4. Dermatită atopică;
 5.Tendință spre acnee;
 6. Propensiunea la reacții alergice.
Cum să scapi de pielea de căpșuni?

Există un mit, care îi determină pe oameni să folosească scruburi abrazive și să facă plajă necontrolată.  Aceste metode “promit” înlăturarea „ blocajelor de cheratină”,  datorită bronzării intense. Pielea cu imperfecțiuni se pretează mult mai bine acțiunii acizilor AHA și BHA, iar expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete fără utilizarea SPF provoacă daune excepționale, indiferent de tipul pielii.

 Cum să avem grijă de pielea de căpșuni?

1. Folosiți doar aparate de ras ascuțite;
2. Pregătiți pielea pentru bărbierit cu 1-2 zile înainte de procedură: folosiți masaj cu perie uscată și aplicați acizi în funcție de tipul de piele;
3. Curățați pielea cu agenți tensioactivi ușori, astfel încât să nu slăbiți bariera hidrolipidică;
4. Hidratați în mod regulat pielea și nu neglijați utilizarea produselor UV;
5. Acizii lactici și glicolici sunt o alegere perfectă;
6. Este recomandat să evitați aerul uscat și rece.

Top 5 produse recomandate pentru îngrijirea preventivă

1.Dermalogica Thermafoliant Body Scrub. Scrub cu acid lactic și sare de mare, luminează, exfoliază și stimulează procesul de regenerare.
2. The Body Shop Aloe Soothing Moisture Lotion SPF 15. Loțiune hidratantă pentru corp cu aloe și SPF15, cea mai bună opțiune pentru fiecare zi.
3. Heimish All Clean Green Foam pH 5.5. Spumă de curățare facială cu pH ușor. Păstrează funcțiile de protecție ale pielii.
4. Bielenda Professional Exfoliation Face Program. Combate inflamațiile și previne reapariția.
5. Perie pentru masaj uscat. Este utilizat pentru îndepărtarea ușoară a celulelor moarte în mod regulat.


Exfolierea regulată contribuie la eliminarea porilor întunecați!

-Exfoliați pielea cu un scrub de corp delicat, cu formulă blândă.  
-Radeți epiderma în direcția în care crește părul, pentru a preveni umflăturile și arsurile.
-Realizați un duș în apă caldă (nu fierbinte) pentru a înmuia părul picioarelor. Apa fierbinte este foarte uscată. De asemenea, vă puteți înmuia pielea în apă caldă timp de 5-10 minute înainte de bărbierit - acest lucru ajută la extragerea impurităților și la slăbirea celulelor moarte ale pielii prinse în interiorul porilor. Asigurați-vă că lamele de ras sunt ascuțite.
-Aplicați cremă de ras pe bază de aloe sau gel hidratant pentru bărbierit. Apoi, radeți-vă ușor în direcția creșterii părului (nu împotriva creșterii).


      O altă opțiune de tratament la domiciliu este utilizarea cremelor hidratante. Când o persoană hidratează pielea de pe picioare, aspectul inestetic se îmbunătățește de obicei.
După bărbierit (și, în general), este important să vă mențineți picioarele la fel de hidratate ca și fața!
 

Logare

Recuperare parolă

Revenim cu un apel!