Hiperpigmentarea pielii - carismă sau dezavantaj?

    Pe lângă funcția estetică, bronzul formează o barieră de protecție împotriva radiației ultraviolete pe toată suprafața pielii. Datorită pigmentului melanina, pielea își modifică culoarea și capătă un aspect mai închis. Substanța biologică oferă o acțiune delicată, destinată dispersării razelor ultraviolete nocive. Însă, uneori, acest proces metabolic este perturbat - drept rezultat la suprafața epidermei apar pete mai întunecate, în tonuri maro - fenomen cunoscut sub denumirea de hiperpigmentare.
Factorii ce cauzează apariția petelor pigmentare:

  • Expunerea excesivă la soare
    În timpul expunerii solare, radiația ultravioletă irită melanocitele - celulele care produc o cantitate moderată de melanină, cu scopul de a forma un scut protector împotriva factorilor externi. Însă, dacă exagerezi la capitolul bronz, riști să perturbi acest mecanism natural.
  •  Micile leziuni ale epidermei
    Petele pigmentare pot apărea, de asemenea, pe leziunile fine ale pielii în timpul expunerii solare. În această situație organismul consideră că zonele afectate au nevoie de o protecție suplimentară, drept urmare melanina oferă o acțiune maximă.
  • Modificări hormonale
    Procesul natural de secreție a melaninei este influențat în mod direct de activitatea hormonală. Atât sarcina, dereglările hormonale, bolile endocrine, cât și menopauza pot cauza apariția petelor pigmentare.
  •  Înaintarea în vârstă
    Odată cu trecerea anilor pielea își pierde din elasticitatea și fermitate, devenind tot mai subțire. Drept efect melanocitele ies la suprafața epidermei și devin tot mai vizibile.

  • Tratamente medicamentoase
    Atunci când administrezi medicamente din seria tetraciclinelor, riști să te confrunți cu pete pigmentare de culoare închisă la suprafața pielii.
  • Nerespectarea unui îngrijire corespunzătoare în dependență de anotimp
    În perioada caldă a anului sunt interzise diverse proceduri chimice, intervenții estetice și epilarea cu laser.
    Vara sunt permise doar procedurile de curățare a feței și epilarea cu laser în zonele închise, însă trebuie să eviți cu strictețe expunerea solară și să aplici un produs hidratant cu protecție SPF.

-Disfuncţii ale organelor interne
Dezechilibrul tractului gastro-intestinal, precum gastritele cronice și hepatita, pot cauza apariția petelor pigmentare. Pe de altă parte insuficiența vitaminelor A,C,E și a aminoacizilor, dezechilibrează activitatea melanocitelor.
 
Tipuri de hiperpigmentare:

  • Pistruii - cel mai frecvent tip de hiperpigmentare. Numiți și sărutul soarelui, aceștia obișnuiesc să apară pe timp de primăvară-vară.
  •  Hiperpigmentare postinflamatorie
    Această formă de hiperpigmentare apare în urma procedurilor cosmetice interzise în perioada caldă a anului, prin expunerea excesivă la soare, fără aplicarea unor produse cu protecție fiabilă SPF. Această afecțiune poate afecta în mod special persoanele închise la piele.

    Tratament: produse cu efect de albire a pielii, laser, peelinguri chimice, terapie IPL.
  • Discromie legată de vârstă.
    Aceast fenomen poate apărea chiar și la persoanele care se protejează împotriva radiației ultraviolete și evită expunerea excesivă la soare. De obicei, se formează pete pigmentare extinse în zona pomeţilor, frunții şi obrajilor.
    Tratament: produse cu efect iluminator, mezoterapie, antioxidanţi naturali și peelinguri chimice.
  • Hiperpigmentare periorbitală.
    Întunecare simetrică a pielii din jurul ochilor.  Acoperă  zona pleoapelor superioare și inferioare. De cele mai dese ori această afecțiune genetică este moștenită genetic.
    Tratament: produse cu efect de albire, peelinguri chimice, mezoterapie, filler, terapie IPL.

Produse cosmetice pentru vindecarea petelor pigmentare
Dacă deții pete pigmentare de culoare maro deschis, specialiștii recomandă aplicarea unui ser intensiv sau a unei creme inovatoare cu efect de albire. Nu uita să utilizezi sistematic loțiuni cu protecție medie SPF și să eviți expunerea directă la soare.
În caz că problema avansează, utilizează diverse scruburi și exfoliante chimice, ce promovează reînnoirea celulară și regenerează țesuturile afectate. Consultă un dermatolog cu privire la evoluția hiperpigmentării.

 

 
 

Logare

Recuperare parolă

Revenim cu un apel!