Importanța bradului dincolo de valoarea sa estetică și spirituală în seara de Crăciun

 

Tradiția de a împodobi bradul s-a implementat la începutul secolului al XVI-lea, pe meleagurile Germaniei, iar de aici obiceiul s-a extins în majoritatea țărilor de pe glob. Pomul de Crăciun reprezintă o emblemă a sărbătorilor de iarnă și un simbol al divinității. Ramurile veșnic verzi împodobite cu globulețe multicolore în seara de 24 Decembrie, aduc spiritul magic în casele și sufletele oamenilor. Însă pe lângă valoarea sa estetică și spirituală, bradul oferă multiple beneficii corpului uman. De aceea este introdus pe larg în compozițiile produselor cosmetice, prin extragerea uleiului esențial.

 

 

Uleiul de brad este obținut din ace și crenguțe tinere cu un diametru de cel mult 8 mm. În perioada rece a anului, nu se recomandă recoltarea acelor, deoarece calitatea uleiului de brad are de suferit, drept urmare randamentul acestuia depinde de sezon. De exemplu, cel mai mare volum poate fi obținut la sfârșitul primăverii, iar concentrația de acetat de bornil (element cu cele mai multe proprietăți benefice) este în creștere la sfârșitul toamnei. Uleiul natural conține zeci de substanțe bioactive, inclusiv vitamine, fitoncide, acetat de bornil, cineol, camfen și acizi organici.

 

 

Uleiul esențial emană aroma plăcută și revigorantă a acelor de pin. Producția directă de ulei se realizează prin distilare cu abur. Proprietățile vindecătoare ale bradului s-au dovedit a fi atât de valoroase încât chiar și în cele mai vechi timpuri, când oamenii nu cunoșteau nimic despre reacții chimice și procesele de distilare, acest arbore a fost folosit pentru tratarea diferitelor boli. Prin urmare, bradul a fost considerat un copac sacru în Atena și Tracia. 

 

Care sunt proprietățile medicinale ale uleiului de brad?

 

În primul rând, acesta oferă un efect de vindecare a rănilor, sporește activitate antivirală și bactericidă, precum și îmbunătățește  proprietăți antioxidante și imunomodulatoare. Remediile bazate pe puterile vindecătoare ale bradului au un efect tonic și întăritor.

 

Uleiul de brad poate fi folosit și pentru aromoterapie, trebui doar  să adăugați câteva picături de produs în apă și să vă bucurați de aromă timp de 15 minute. Băile au un efect pozitiv asupra sistemului nervos și înlătură stările de stres. Aroma ușor amară a acelor de brad creează atmosfera unei păduri de conifere, ce îmbunătățește considerabil starea de spirit, prin urmare bradul ocupă un loc onorabil în aromoterapie.

 

 

Utilizarea uleiului de brad în cosmetologie

Uleiul de brad normalizează echilibrul hidrolipidic al epidermei, hidratează epiderma, previne apariția pigmentării și uniformizează nuanța pielii. În plus, purifică porii, elimină ridurile fine și reduce vizibilitatea venelor. Poate fi introdus în diverse remedii cosmetice, cum ar fi: creme, măști și loțiuni, prin adăugarea a 2-3 picături de ulei. Vitaminele C și E, din componența uleiului, acționează în calitate de antioxidanți activi, ce încetinesc procesul de îmbătrânire și stopează reacțiile inflamatorii. 

 

 

Posedând puternice proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, uleiul reglează glandele sebacee și echilibrează excesul de sebum. Produsul nu doar vindecă acneea existentă, dar și previne reapariția acesteia. Proprietățile de iluminare și albire ale uleiului ajută la combaterea petelor de vârstă și a pistruilor. 

 

Beneficiile uleiului de brad pentru îngrijirea  mâinilor și a unghiilor

 

Compoziția sa nutritivă previne distrugerea plăcilor de unghii și saturează cuticula cu elemente utile. Curăță și hidratează pielea mâinilor, înmoaie și o albește. În plus, elimină transpirația palmelor.

 

 

Proprietățile uleiului asupra structurii firelor de păr

 

Uleiul de brad este recomandat pentru stimularea creșterii părului, motiv pentru care este introdus în diverse compoziții naturale, pentru masarea scalpului. Masajul se poate efectua de două ori pe zi cu un pieptene sau cu ajutorul  mâinilor, ceea ce îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului și întărește structura firelor de păr, îndepărtând mătreața.

 

De asemenea ingredientul poate fi adăugat în șampon (1-2 picături). Sau poate fi aplicat pe vârfurile despicate, înainte de șamponare. Uleiul de brad are o structură lichidă și o consistență subțire. Compoziția sa este îmbogățită cu camfor, cadinen, mircen, fitoncide și alte componente organice. 

 

 

Știai că: Unele specii de brad  „trăiesc” până la 700 de ani. 

 

ImportantÎnainte de a utiliza uleiul natural, trebuie să consultați un medic dermatolog sau cosmetolog. 

 

Pentru masaj, este suficient să luați 7-10 picături de produs și să îl amestecați cu ulei de masaj. Masarea trebuie efectuată în decurs de 40 de minute. Dacă realizați această procedură o dată la două zile, atunci după 2 săptămâni puteți observa cum pielea devine vizibil mai netedă și califelată.

 

 

În prezent, bradul este utilizat nu doar în medicina populară, ci și în farmacologie și cosmetologie. Pentru obținerea a 12 kg de ulei este necesară colectarea a  o tonă de ramuri de brad. La fel ca și  toate uleiurile, acesta are o durată de valabilitate. Cel mai adesea, trebuie utilizat în termen de 2 - 3 ani. După data de expirare, toxinele se pot acumula în uleiuri. Pe lângă valoarea sa estetică, bradul oferă multiple beneficii! Iar acest lucru ne determină să-l apreciem și mai mult, nu doar în perioada sărbătorilor de iarna, dar și pe tot parcursul anului. 

 

Zilnic de la 7.55 la 20.05
Solicitați un apel
Coș(0)

Logare

Setați o nouă parolă

Revenim cu apel!